Ulica kneza Ljudevita Posavskog 45, p.p. 21, 10409 Velika Gorica
+385 1 4572 830, radno vrijeme: utorak 8-12 sati zajednica.udruga.umirovljenika.zagrebacke.zupanije@zg.t-com.hr

Pomoć nastradalima u potresu

Potres , koji je pogodio Petrinju i Sisak 28. i 29. prosinca 2020., nanio je velike štete i na području Pokupskog i Kravarskog ( Zagrebačka županija). U tim mjestima djeluju i Općinske udruge umirovljenika.

Josip Jakopač, predsjednik Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije :-Ovo je prigoda pokazati svoju solidarnost prema svima koji su pogođeni potresom, a posebno prema našim umirovljenicima u Pokupskom i Kravarskom. Pokažimo im da nisu sami i da nisu zaboravljeni.

 Pokrenuta je inicijativa da im se financijski pomogne. Sredstva se mogu uplatiti na žiro račun Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije

HR7323600001101547546

Među prvima sredstva su uplatili Gradska udruga umirovljenika Dugo Selo, Ivanić Grad i Vrbovec, te Općinske udruge umirovljenika Dubrava i Gradec.

Josip Popović, predsjednik Općinske udruge umirovljenika Kravarsko: Hvala svim udrugama na solidarnosti i pažnji. U našem mjestu učinjena je velika materijalna šteta, srušene su mnoge kuće, a na crkvi Uznesenje Svetoga Križa  srušen je gornji dio tornja i urušeno je krovište lađe. Nekoliko je naših ljudi lakše povrijeđeno. Moja supruga će spavati kod kćerke u Velikoj Gorici, a ja ću noć provesti u automobilu, jer se bojim biti u kući, koja je oštećena.

Vlado Turković, predsjednik Općinske udruge umirovljenik Pokupsko.:.-Unaprijed veliko hvala svima koji će nam pomoći u saniranju posljedica ove elementarne nepogode. Kuće su nam oštećene, srušni su dimnjaci, popadao je crijep s krovišta. Ipak, najvažnije je da nitko nije ozlijeđen. ( Dragan Vicković)

BOŽIĆNA ČESTITKA

Josipa Jakopača, predsjednik Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije

Dragi umirovljenici!

U povodu predstojećih Božićnih blagdana i Nove godine, obraćam Vam se kao izuzetno vrijednoj zlatnoj gereaciji umirovljenika . Živimo u teškim vremenima koje je prouzročila pandemija bolesti Covid-19. Svakodnevno smo informirani o velikom broju novozaraženih i preminulih, a upravo su umirovljenici i starije osobe najugroženija skupina.

 Pred nama je blagdansko vrijeme u kojem smo se oduvijek okupljali u obiteljima, družili se s prijateljima i rodbinom, odlazili smo na misna slavlja, te sudjelovali i u ostalim našim umirovljeničkim aktivnostima.

 Molim Vas da u novonastalim okolnostima budemo odgovorni i svedemo naša druženja na najmanju mjeru. Tako ćemo čuvati sebe, ali i svoje najmilije.

 Veliku zahvalnost moramo iskazati svim zdravstvenim djelatnicima na predanoj, plemenitoj i nesebičnoj, a često nadljudskoj borbi s pandemijom koronavirusa. Zajednički ćemo pobijediti i ovaj virus, uz pomoć cjepiva koje samo što nije stiglo. Budimo odgovorni, čuvajmo sebe i druge oko nas te poštujmo sve mjere i odluke nacionalnog i lokalnih stožera.

U nadi, da ćemo nadolazeće blagdane ipak provesti u boljem ozračju, svima Vama čestitam Sretan Božić te  Vam želim puno zdravlja i obiteljske sreće u Novoj 2021. godini.

Općinska udruga umirovljenika općine Bedenica: ODRŽALI SMO UDRUGU UMIROLJENIKA

Mira Balić ( 80) najstarija članica Udruge: Meni je Udruga sve. To je moj život.

 Općina Bedenica broji 1422 stanovnika, a među njima i oko 380 umirovljenika.Općinska udruge umirovljenika Bedenica uspješno radi već 11 godina.

Rukovodstvo Udruge umirovljenika općine Bedenica čine: Dragica Picek, predsjednica, Zorica Kranjec, potpredsjednica , Zvonko Barilar, tajnik i Vlado Mahnet blagajnik . Zorica Martinjak je predsjednica Nadzornog odbora, a članovi su : Božica Šćuric i Josip Tuković.

Dragica Picek, predsjednica kaže:

-Ovu 2020. godinu lijepo smo otpočeli druženje pod nazivom „Nova poslije Nove“, veselili smo se za Valnetinovo, a održali smo „Fašničke spelancije“ što je tradicija u nas. A onda sve je prekinula korona.

Rad Udruge bio je izuzetno otežan zbog pandemije korona virusa. Zbog provođenja epidemioloških mjera u sprečavavanju širenja pandemije nismo bili u mogućnosti ostvariti zacrtani plan rada. Unatoč nenormalnim okolnostima, uspjeli smo odražati Udrugu. Ponašali smo se prema uputama Općinskog stožera Civilne zaštite, te sugestijama Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije. Zadaće je provodio Izvršni odbor Udruge.

 Izostali su izleti, čemu se naše članstvo veseli, te suradnja s drugim udrugama. Iz poznatih razloga nisu održani ni Susreti umirovljenika Zagrebačke županije kao ni susreti Mješovitih zborova na kojim smo tradicionalno sudjelovali.

Izostao je i rad Mješovitog pjevačkog zbora koji broji 30-tak članova, a voditeljica je Magdalena Bačanek, te muzikaša „ Zadnja šansa“.

Predsjednica Picek dodaje:

-Tijekom godine skrbili smo o bolesnim i nemoćnim našim članovima. Ipak članovima Udruge umirovljenika najviše je nedostalo družnje kao oblik rada kojega smo njegovali do sada. Ipak zdravlje naših članova, koji su u rizičnoj skupini bilo nam je na prvom mjestu.

 Da smo ispravno postupali, potvrđuje i podatak da u našoj Udruzi nije zabilježen ni jedan slučaj Covida 19. Na to smo izuzetno ponosi.

I na kraju što Udruga umirovljenika Bedenica znači članstvu, najbolje ilustrira odgovor na to pitanje koji je dala Mira Balić (r. Dukarić) (83) najstariji naš član:

-Meni je Udruga sve. To je moj život

Na kraju Dragica Picek i Izvršni odbor čestitaju svim umirovljenicima  Sretan i blagoslovljen Božić i Novu 2021. godinu. Važna napomena:  Fotografije su snimljene prije pandemije Covid 19. Dragan Vicković)

Udruga umirovljenika općine Jakovlje : OLAKŠAVAJU SAMOĆU

Udruga umirovljenika općine Jakovlje osnovana je 1998. i danas broji oko 450 članova. Od 28.ožujka 2020. udrugu vode predsjednica Branka Majcen i tajnica Verica Seničić.

Branka Majcen ističe:

-Premda smo imali puno velikih planova za ovu godinu, korona virus nas je usporio u ome. Uspjeli smo organizirati tek nekoliko izleta i to u Trsat, Malinsku, Ludbreg – Mali Bukovac te Mariju Bistricu.

Unatoč otežanim uvjetima rada, Udruga umirovljenika općine Jakovlje , u dgovoru s povjerenicima organizirali je posjet bolesnim članovima kako bi im olakšali samoću. To ih posebno veseli.

Prva takva posjeta bila je Mariji Borovec koja je osam godina u krevetu . Jako se obradovala našem dolasku, ističu u Udruzi i dodaju: Njezina nas je obitelj srdačno primila.

Umirovljenici Jakovlja osmislili su i proslave „okruglih rođendana“svojih članova.Prvo obilježavanje bio 80 rođendan Ljubice Kovačec koja je ujedno i dugo godina povjerenik.

Proslavi njezinog rođendana bila je nazočna i Sanja Borovec ,načelnica općine Jakovlje, koja i na taj način podržava rad Udruge.

Na kraju u Udruzi umirovljenika općine Jakovlje naglašavaju da mijenjaju vizualni izgled pjevačkom zboru.(Dragan Vicković)

SKUPŠTINA ON- LINE

Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije broji preko 21.000 umirovljenika koji rade u 9 gradskih i 25 općinskih udruga umirovljenika. Krajem svake godine održava se izvještajna skupština Zajednice.

Zbog poznatog epidemološkog stanja, ove godine izvještajna skupština održat će se „na daljinu“.

-Josip Jakopač, predsjednik kaže:

-Ne smijemo riskirati zdravlje naših članova, pa ćemo izvještajnu skupštinu održati on- line. Sve su općinske i gradske organizacije dobile izvješća elektronskom poštom. Oni se trebaju do 22 prosinca 2020. izjasniti o dostavljenim izvješćima o radu Zajednice ove godine.

To je odlučilo Predsjedništvo na on-lane sjednici.

-Svoje primjedbe, prijedloge te usvajanje dnevnog reda treba poslati putem e-mail adrese: spimarica@gmail.com ili u pisanim obliku na adresu Zajednice Udruga umirovljenika Zagrebačke županije do 22. prosinca 2020. Na taj će se način održati i sjednica Izvršnog odbora, dodaje Marica Spičić, tajnica Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije.

Ovaj način rada je u skladu s epidemiološkim mjerama u vezi sa sprečavanjem širenja korona virusa.( Dragan Vicković)