Ulica kneza Ljudevita Posavskog 45, p.p. 21, 10409 Velika Gorica
+385 1 4572 830, radno vrijeme: utorak 8-12 sati zajednica.udruga.umirovljenika.zagrebacke.zupanije@zg.t-com.hr

Seminar u Crikvenici

Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije organizirala je studijsko putovanje-seminar za članove Izvršnog odbora i Nadzornog odbora  te sve predsjednike udruga koji nisu članovi ovih tijela u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Thalassotherapia, Crikvenica od 09-10 rujna.

Svrha ovakvih seminara je educirati se iz područja očuvanja, zaštite i poboljšanja zdravlja za starije osobe, educirati se iz područja obiteljskog zakona, posebno interesantno oko nasljedstva, darivanja, sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju i sličnim pitanjima. Naravno za predsjednike udruga je važno dobiti informacije kako voditi udruge usklađeno sa zakonskim propisima, te kako ispunjavati želje i potrebe svojih članova kroz aktivnosti udruge.

Nakon dolaska, smještaja i ručka naši domaćini iz Thalassotherapie su predstavili svoju bolnicu te održali predavanje o potrebi održavanju fizičke aktivnosti u trećoj životnoj dobi kroz prigodne vježbe, zdravu prehranu, druženje, svedeno pod naziv aktivno starenje.

Izvršni odbor održao je svoju redovnu sjednicu na kojoj je izvršena analiza Županijskih sportskih susreta održanih u Jastrebarskom 3-4.06.2023. sa zaključkom da je Udruga umirovljenika Jastrebarsko na čelu sa predsjednikom Stipom Bučarom, uz podršku grada Jastrebarskog sve izvrsno odradila.  Na sjednici je prihvaćena ponuda domaćinstva za susrete u 2024. godini od Udruge umirovljenika općine Bedenica.                                          

Udruga umirovljenika općine Marija Gorica je organizator proslave međunarodnog dana starijih osoba Zagrebačke županije u Mariji Gorici. Sve potrebne predradnje za 01. listopada su izvršene, očekuje se oko 200 učesnika. Svaka udruga će biti predstavljena sa četiri člana. Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije je domaćin i organizator 9 susreta pjevačkih zborova Matice umirovljenika Hrvatske. Očekuje se nastup predstavnika svih 20 županija Republike Hrvatske i grada Zagreba. Susreti će se održati u Jastrebarskom 12.10.2023. hotel Princess. Zagrebačku županiju predstavlja pjevački zbor i muzika Udruge umirovljenika Jastrebarsko.

Drugi dan organiziran je izlet brodom na Vrbnik, otok Krk. Obišla se najuža ulica na svijetu te posjetila mjesna crkva Marijina uzvišenja. Izlet je bi ugodan a čitavo vrijeme učesnike je zabavljao svirkom i pjesmom bend Zajednice.

Treći dan iskorišten je za posjet crkvi Majke božje Trsatske u Rijeci. Povratak  je završen zajedničkim ručkom u vinogradarskom kraju na Plješivici.

Susreti umirovljenika: svi pobjednici

Na Sportskim susretima umirovljenika Zagrebačke županije koji su održani 3. lipnja 2023. u Jastrebarskom bilo je preko 1200 umirovljenika , a među njima 167 natjecateljskih ekipa . Oni su se natjecali u šest disciplina i svi su pobjednici. I ovaj puta Susreti su opravdali svoj postojanje.

Ovo su 28. Sportski susreti koji su održani pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, a u organizaciji Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije i Gradske udruge umirovljenika Jastrebarskog.

Na svečanosti otvaranja govorili su: Stipe Bučar, predsjednik Udruge umirovljenika Jastrebarskog, Zvonimir Novosel gradonačelnik Jastrebarskog, Josip Jakopač, predsjednik Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije, Višnja Fortuna , predsjednica Matice Hrvatske te Ervin Kolarec zamjenik župana koji je otvorio Susrete. Umirovljenici su se natjecali u slijedećim disciplinama: pikado (muški i žene), šah, bela i povlačenje užeta (muški i e).

Galerija fotografija

Rezultati:

Redoslijed osvojenih mjesta od 1-3 pod disciplinama Š A H: 1. __ Ivanić Grad 2. Jastrebarsko 3. Velika Gorica.

PIKADO/ Ž: 1. Bistra 2. Orle .3. Ivanić Grad

PIKADO MUŠKI: 1. Zaprešić 2. Križ 3. Pisarovina

BELOT: 1. Dubrava 2. Pisarovina 3. Brdovec

POTEZANJE UŽETA/Ž: 1. Sveta Nedjelja 2. Samobor 3. Pisarovina

POTEZANJE UŽETA /M 1. Bistra 2. Jakovlje 3. Sveta Nedelja

Istaknimo da je drugog dana Susreta nastupilo 18 mješovitih pjevačkih zborova i glazbenih sastava.

Susret Zborova otvorila jer Ksenija Čuljak, pročelnica odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Zagrebačke županije.

Gosti Susretima zborova bio je Mješoviti pjevački zbor iz Črnomelja ( Slovenija) s koji prijateljsku suradnju održava grad Jastrebarsko. ( Dragan Vicković)

Čestitka za Uskrs

Josip Jakopač predsjednik Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije u svoje osobno ime, u ime predsjedništva Zajednice te Izvršnog odbora Zajednice čestita

Sretan Uskrs

Svim članovima općinskih i gradskih udruženja umirovljenika Zagrebačke županije , svim umirovljenicima Republike Hrvatske kao i svim građanima Republike Hrvatske.

SUSRETI UMIROVLJENIKA

Susreti umirovljenika Zagrebačke županije ove će se godine održati 3. lipnja u Jastrebarskom, a već 4. lipnja  bit će susreti pjevačkih zborova.

Susreti se održavaju pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i župana Stjepana Kožića.

Susreti su bili središnja tema rasprave Izvršnog odbora Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije. Sjednica je održana u Dogom Selu pod predsjedavanjem Josipa Jakopača, predsjednika koji je istakao:

-Ovo su 28.mi Susreti po redu, a umirovljenici će se natjecati u slijedećim disciplinama: šahu, pikadu za žene, pikadu za muškarce, belotu te potezanju užeta za muškarce i žene.

Umirovljenici se vesele i ovim susretima na kojima se stječu nova i učvršćuju dosadašnja poznanstva i prijateljstva. (Dragan Vicković)

Čestitka za Božić i Novu Godinu

Josip Jakopač predsjednik Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije u svoje osobno ime, u ime predsjedništva Zajednice te Izvršnog odbora Zajednice čestita

Sretan  i blagoslovljen  Božić i božićne blagdane

Te Sretnu i uspješnu Novu 2023. godinu

Svim članovima općinskih i gradskih udruženja umirovljenika Zagrebačke županije , svim umirovljenicima Republike Hrvatske kao i svim građanima Republike Hrvatske.

SKUPŠTINA ZAJEDNICE UDRUGA UMIROVLJENIKA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Održana je redovna sjednica Skupštine Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije. Skupština je održana u Dugom Selu pod predsjedavanjem Josipa Jakopača, predsjednika. 

Skupštini su bili nazočni Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske koja je informirala Skupštinu o mnogobrojnim aktivnostima Matice umirovljenika  i  Ervin Kolarec zamjenik župana Zagrebačke županije koji je istakao da je Zagrebačka županija u svome proračunu za iduću godinu osigurana znatna sredstva za rad Zajednice udruga umirovljenika.

Skupština je jednoglasno prihvatila izvješće predsjednika o radu Zajednice, te financijski plan te izvješće Nadzornog odbora.

 Istodobno prihvaćen je plan rada i financijski plan za iduću 2023.

Članovi skupštine primili su u članstvo Udrugu umirovljenika općine Stupnik. Sada Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije broji 9 gradskih i 21. općinsku udrugu umirovljenika  Zagrebačke županije. ( Dragan Vicković)

Međunarodni dan starijih osoba

Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije na svečan način je obilježila Međunarodni dan starijih osoba. Svečanost je održana u Rugvici u organizaciji Općinske udruge umirovljenika Rugvica čiji je predsjednik Marijan Jagušt te Zajednice udruga umirovljenika.

Cilj je obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba istaknuti važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće životne dobi.

Skup je pozdravila Višnja Fortuna, predsjednica Matice Hrvatske, istakavši napore koje Matica čini na planu poboljšanja materijalnih uvjeta života umirovljenika Hrvatske.

Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije svesrdno je podržao rad Zajednice i obećao da će Zagrebačka županija financijski i nadalje pratiti Zajednicu udruga umirovljenika.

Josip Jakopač, predsjenik Zajednice udruga umirovljenika naglasio je da na podrčju Zagrebačke županije živi i djeluje 21.000 umirovljenika koji rade u 9 gradskih i 19 općinskih udruga umirovljenika.

Podsjetimo da je Glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila 14. prosinca 1990. Međunarodni dan starijih osoba kojim se želi potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991. svake godine 1. listopada.( Dragan Vicković)

SEMINAR KAO NAGRADA

Vodice

Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije organizirala je seminar na temu: „Zdravlje umirovljenika“. Sjednica je održana u Vodicama, a potom je održana i sjednica Izvršnog odbora.

Izvršni je odbor pod predsjedavanjem Josipa Jakopača, predsjednika raspravljao o aktualnim pitanjima Zajednice.

Josip Jakopač, predsjednik Zajednice Udruga umirovljenika Zagrebačke županije ističe:

-I ove smo godine organizirali seminar što su naši članovi prihvatili s oduševljenjem. Svi mi volonterski radimo u našim gradskim i općinskim udrugama umirovljenika , pa im je ovo svojevrsna nagrada za njihov predani rad. Poslije seminara razgovarali smo i o predstojećem, obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba čiji će domaćin biti Udruga umirovljenika općine Rugvica. naglašava Jakopač.

Sudionici seminara posjetili su otoke Zlarin i Prvič.

Josip Jakopač

Na nedavno održanoj svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana Zagrebačke županije – 17. srpnja, Povelja Zagrebačke županije uručena je gospodinu Josipu Jakopaču iz Svete Nedelje, prvom čovjeku Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije.

Gospodin Jakopač funkciju predsjednika obnaša drugi mandat zaredom te je jedan od najzaslužnijih za snažno okupljanje i povećanje broja članica u Zajednici – na čak 29 udruga. Prije te funkcije, u pet mandata bio je biran za predsjednika Zajednice umirovljenika grada Svete Nedelje, a radni vijek proveo je radeći kao profesionalni vozač u specijalnom prometu te je odlikovani sudionik Domovinskog rata u kojem je imao čin zapovjednika satnije.

Svojim angažmanom radi na dobrobit umirovljenika, razvija partnerske i prijateljske odnose između umirovljeničkih udruga koje svake godine okuplja na, svima nam dobro poznatima, Županijskim susretima umirovljenika.

„Ove godine je na Županijskim susretima umirovljenika sudjelovala 171 ekipa. Organizacija takvog događaja, da svi budu zadovoljni, je velika stvar i pokazuje da smo mi generacija koju još uvijek ne treba odbaciti“, rekao je Jakopač uz zahvalu Zagrebačkoj županiji na ovom vrijednom priznanju.

SUSRETI UMIROVLJENIKA

Gradska udruga umirovljenika Dugog Sela bila je domaćin 27. Susretima umirovljenika Zagrebačke županije. Susreti su održani pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i župana mr. Stjepana Kožića.

Na svečanosti otvaranja Susreta, Damir Tomljenović, zamjenik župan otvorio je Susrete umirovljenika i prenio pozdrave mr. Stjepana Kožića. Pozdravne riječi uputio je i Josip Jakopač, predsjednik Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije, te domaćin Stjepan Jamrišak, predsjednik Gradske udruge umirovljenika grada Dugog Sela. Skup je pozdravio i Nenad Panijan, gradonačelnik grada Dugog Sela.

Prvoga dana Susreta bili su sportski susreti na kojima je sudjelovalo preko 1500 umirovljenika iz 9 gradova i 20 općina Zagrebačke županije. Oni se natjecali u: šahu, belotu, pikadu, potezanju užeta-( muškarci i žene), streljaštvu i kuglanju.

Rezultati: Šah-1. Ivanić Grad, 2. Rugvica, 3.Velika Gorica,Pikado- žene-1. Pisarovina, 2. Bistra,3. Velika Gorica, Belot- 1. Sveta Nedjelja,2. Pušća, 3. Vrbovec, Potezanje užeta-muški 1.Sveta Nedjelja, 2. Pisarovina, 3 Jakovlje , Potezanja užete -žene-1. Sveta Nedjelja, 2 . Luka, 3. Brdovec Streljaštvo:1. Vrbovec, 2. Pokupsko, 3. Gradec Kuglanje-1. Ivanić Grad, 2. Dugo Selo 3. Jastrebarskog.

Na svečanosti drugog dana Susreta nazočne je pored domaćina Stjepana Jambrišaka i Josipa Jakopača pozdravila i Ksenija Čuljak, pročelnica ureda za zdravstvo, socijanu skrb i branitelje Zagrebačke županije i Višnja Fortuna, predsjednica Marice Hrvatske. Nastupilo je 18 mješovitih pjevačkih zborova. Predstavili su se Pjevački zborovi iz: Svete Nedelje, Dugog Sela, Dubrave, Velike Gorice, Brdovca, Pisarovine, Zaprešića, Bistre, Pokupskog, Orlea, Bedenice, Ivanić Grada, Jakovlja, Jastrebarkog, Kravarskog, Pušće, Brckovljana i Križa.

Posebni gosti bili su Mješoviti pjevački zbor iz Bednje.( Dragan Vicković)

Galerija fotografija