Ulica kneza Ljudevita Posavskog 45, p.p. 21, 10409 Velika Gorica
+385 1 4572 830, radno vrijeme: utorak 8-12 sati zajednica.udruga.umirovljenika.zagrebacke.zupanije@zg.t-com.hr

ZAJEDNICA UDRUGA UMIROVLJENIKA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE I UDRUGA UMIROVLJENIKA JASTREBARSKO DOMAĆINI 9. SUSRETA PJEVAČKIH ZBOROVA MATICE UMIROVLJENIKA HRVATSKE

Organizator ovih susreta je  Matica umirovljenika Hrvatske a domaćin Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije-Udruga umirovljenika Jastrebarsko. Susreti su održani 12.10.2023. u hotelu Princess- kongresni i banketni centar „Princess“, Jastrebarsko.

Učesnici u programu počeli su dolazit oko 9 sati, dočekani su muzikom i pjesmom od zbora i muzike Udruge umirovljenika Jastrebarsko, predsjednika Zajednice Josipa Jakopača te predsjednice Matice Višnje Fortune. Sve učesnike dočekao je doručak na stolu.

Početak programa  počeo je najavom  voditeljice Mateje Baltorinić, izvedbom himne „lijepe naše“, a u nastavku su bili  govornici predsjednik Udruge umirovljenika Jastrebarsko, Stipe Bučar koji je izjavio da je ponosan što je dobio povjerenje Zajednice i Matice da danas bude domaćin ovih susreta. U ime Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije, predsjednik, Josip Jakopač je naglasio da je Zajednica najbrojnija članica MUH, pretpostavlja najbolje organizirana i da danas želi pokazati kako mi iz Zajednice-Zagrebačka županija radimo, kako poštujemo naše udruge i drage goste iz drugih županija. Kao domaćini želimo vam uspješan nastup, da se dobro zabavite, ugodno osjećate i s lijepim utiscima vratite u svoje županije. Predsjednica Matice, Višnja Fortuna nakon pozdrava i dobrodošlice danas prisutnima učesnicima  u programu ( prisutno 18.županija sa svojim zborovima i muzikom), zaželjela uspješan nastup. U nastavku je informirala prisutne o radu Matice i onim što čine i što su uspjeli uraditi za sve umirovljenike putem Nacionalnog vijeća za starije osobe Republike Hrvatske.

Zadnji govornik je bila zamjenica gradonačelnika grada Jastrebarsko Nikolina Ribarić koja je ukratko predstavila svoj grad uz izjavu da je grad ponosan na Udrugu umirovljenika Jastrebarsko koja svojim radom i djelovanjem su najbolji ambasadori našeg grada, svoje udruge i naravno Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije. Na kraju je zaželjela ugodan boravak u Jastrebarskom svim učesnicima te proglasila susrete otvorenim.

Nakon toga počeo je nastup pjevačkih zborova i muzičkih sastava iz 18 županija. Voditeljica Mateja Balatronić predstavila je prije nastupa svaki zbor i najavila pjesme koje se izvode.

Po završetku programa slijedio je prigodni domjenak a potom uz grupu „Mix“ se zaplesalo.

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije  proslavila je Međunarodni dan starijih osoba  u Mariji Gorici u organizaciji  Udruge umirovljenika općine Marija Gorica.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991 godine , svakog 1. listopada prema proglasu  Glavne  skupštine  Ujedinjenih  naroda od 14.prosinca 1990. rezolucijom 45/106. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba  želi se potaknuti države  da starijim članovima društva  osiguraju zadovoljenje  njihovih potreba  i omoguće  im sudjelovanje  u društvu u skladu sa njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije  obilježava Međunarodni dan starijih osoba  od 2013. godine, svake godine u drugom gradu ili općini Zagrebačke županije. Ovom događaju  obavezno uvijek prisustvuju  delegacije  iz svih 30  udruga, članica Zajednice. Ističemo da na ovom skupu u Mariji Gorici su bili uvaženi gosti; župan Zagrebačke županije  Stjepan Kožić, predsjednica Matice umirovljenika  Hrvatske  Višnja Fortuna, načelnica općine  Marija Gorica Marija Jančić. Nakon himne u izvedbi  KUD-a  Januševec,  skup je otvorio predsjednik Udruge umirovljenika općine Marija Gorica, Dragutin  Frkanec, pozdravom   gostiju  te  zaželio svima ugodan boravak u Mariji Gorici. Načelnica općine Marije Gorice izjavila je  da je ponosna što u općini postoji udruga koja brine da su umirovljenici i sve  starije osobe  socijalno uključene  pa svoje  interese i potrebe mogu ostvariti u udruzi.  Na kraju u ime  vlasnika restorana  „Ladanjski raj“ zaželjela je da svi budu zadovoljni  pruženom uslugom i vrate se kući  s lijepim utiscima.                                                                                                                

Predsjednik Zajednice, Josip Jakopač  osvrnuo se  na prethodne  odrađene aktivnosti, uz  zahvalu  Zagrebačkoj  županiji  i županu  Stjepanu  Kožiću  bez  čije  financijske  podrške  ne bi mogli  okupljati  umirovljenike  i starije  osobe  odnosno  provoditi programe  i projekte  druženja, zbližavanja i socijalnu uključenost starijih  ljudi. 

Predsjednica  Matice  umirovljenika  Hrvatske , Višnja Fortuna  upoznala  je  prisutne  sa rezultatima  koje  Matica umirovljenika  Hrvatske  postiže  kroz djelovanje  u Nacionalnom vijeću za umirovljenike  i starije  osobe  Republike  Hrvatske, kao  što  se želi napraviti da bi se olakšao  život  starijih  ljudi.

U svom govoru  župan  Zagrebačke  županije, Stjepan Kožić  naglasio je  da rad   Zajednice zaslužuje  pohvale  za okupljanje  ovako velikog  broja  umirovljenika, izvrsno  postavljene  programe  i projekte  koji su odlično  vođeni.  Kroz vaš minuli rad vi ste  nas zadužili da vaš ulog  kroz  radni vijek u našu domovinu  Hrvatsku  i  Zagrebačku županiju  zaslužuje  našu podršku  i županija  će vas financijski  pratiti u okviru   svojih  mogućnosti.  Želim da i dalje  budete uspješni  i na ponos  Zagrebačke županije, vaših  gradova  i vaših općina.

Nakon  toga  uslijedio je  kulturno umjetnički program u izvedbi  KUD-a  Januševec  uz podršku  tamburaške  grupe  „Zgubidani“.

Po završetku programa  uslijedio je prigodni domjenak  i druženje   uz  muziku i ples.