Ulica kneza Ljudevita Posavskog 45, p.p. 21, 10409 Velika Gorica
+385 1 4572 830, radno vrijeme: utorak 8-12 sati zajednica.udruga.umirovljenika.zagrebacke.zupanije@zg.t-com.hr

KORISTAN IZLET U MALINSKOJ

Izvršni odbor Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije organizirao je( 18.-20. rujna) stručno predavanje o zdravlju čovjeka.
Predavanje je održano u Malinskoj( otok Krk) , a održala ga je mr. sc. Iva Brozičević Dragičević iz Terma Selce sa stručnim djelatnicima. Oni su ujedno upoznali Izvršni odbor i s načinom rada Terma Selce.
Kroz ovu kliniku godišnje prođe preko 40.000 pacijenata , među kojima su vrhunski sportaši, te poduzetnici, ali i umirovljenici.


Izvršni odbor održao je i redovnu sjedncu gdje je razamatrana aktualna problematika umirovljenika Zagrebačke županije.
Josip Jakopač, predsjednik Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije ističe:


-Članovi našeg Izvršnog odbor ( uglavnom predsjednici gradskih i općinskih udruga umirovljenika ) ovaj zahtjevan posao volonterski obavljaju. Ovakav dvodnevni izlet im je ujedno i nagrada za njihov predani rad. Vrijeme smo iskoristili za stručnu edukaciju, ali i za razmjenu iksustava.


Članovi Izvršnog odbora boravili su i na izletu na Malom Lošinju i Cresu.

DINAMIČNA I RADNA GODINA

Udruga umirovljenika grada Velika Gorica održala je svoju redovnu godišnju skupštinu u Starom Ćiću. Udruga ima 2930. članova koji rade u 27 podružnica. Izvješće o radu pdnijela je Vera Šebrek predsjednica.

-Prošlu – 2019. Udruga umirovljenika Grada Velika Gorica započela je održavanjem redovnih izvještajnih godišnjih skupština podružnica. Skupštine su tekle uoobičajenim tijekom i u dobrom i veselom raspoloženju.-istakla je predsjednica na početku svog izvješća, te je nastavila:

-Bila je to prilika da vodstvo podružnica prezentira svoj protekli rad i postignute rezultate, i da se o njima kritički i pohvalno članstvo izjasni. Za istaknuti je veliki entuzijazam kod pripreme i održavanja skupština kao i činjenicu da teret sve organizacije i provedbe pada na leđa najužem vodstvu i nekolicini volentera. Smatramo da bi takvu praksu trebalo svakako promijeniti, naročito iz razloga što se svakim pojedinačnim angažmanom postiže otklanjanje osjećaja otuđenosti i manje važnosti, zapostavljenosti i nepotrebnosti.

U nastavku izvješća Vera Šebrek je rekla:

-Udruga je veći dio vremena posvetila pripremama u organizaciji jubilarnih 25. susreta umirovljenika ZŽ te susretu zborova ZŽ.

Budući da smo očekivali cca 3000 sudionika, plus domaći posmatrači, radilo se o zaista reprezentativnom skupu. Sportski dio susreta organiziran je za 26 ekipa u 7 disciplina sa 1000 sudionika. Susreti zborova bili su nešto skromniji sa 18 ekipa i sveukupno cca 1000 sudionika.Ugostili smo reprezentativni dio čelništva Grada Velika Gorica, Županije kao i susjednih općina i gradova.

Sveukupno, sportski dio susreta ostavio je pozitivan dojam koji je i potvrđen na kasnijem druženju uz muziku.

 Drugog dana održani su susreti zborova, sa tradicionalno korektnim izvedbama. Manji broj izvođača i ostalih sudionika nije umanjio vrijednost susreta.

Na kraju Susreti su organizacijski, uz veliki napor nekolicine, provedeni primjereno. Za pohvaliti je svakog sudionika ali i volontera, posebno one koji su svakog dana od ranih jutarnjih sati do završetka dana proveli u šatoru, vodeći briju o organizaciji i svojim zadacima. . Za posebno pozitivan primjer služi zalaganje Renate Fabijanec iz PU Strmec Bukevski, koja je bila sveprisutna i neumorna, od dočeka gostiju, njihovog rasporeda na mjesta, brigu o njima do konačnog raspremanja šatora i pripreme za idući dan. Jednako isticanje i zahvale zavređuje bračni par Brigljević iz Kobilića, na sveukupnom trudu i angažmanu sve vrijeme susreta. Treba reći da sve domaćice i redari i svi koji su na bilo koji način pripomogli organizaciji i održavanju susreta zaslužuju zahvalnost i čestitku. Za sve njih organiziran je poseban izlet u Sv. Martin na Muri sa razgledom muzeja, splavi i crkve, te ručak u restoranu K Jeleni, sve o trošku ZUUZŽ.

Govoreći o drugim akativnostima, predsjednica Šerbrek je istakla

-Ljetovanje naših članova organizirano je i provedeno na Pelješcu uz određene poteškoće zbog odustanka nekolicine sudionika, tako da nije ispunjena naša ugovorna obveza prema agenciji pa je mijenjana i konačna cijena. Na takav razvoj događaja nismo računali i valja promisliti kako se zaštititi kao Udruga od „neopravdanog“ odustanka od ljetovanja, zimovanja, izleta ili druženja. Iako postoji odluka IO o načinu tog rješavanja, nije na odmet spomenuti da se uvjeti ljetovanja i zimovanja u velikoj mjeri mijenjaju na lošije budući da agencije računaju cijenu na bazi unaprijed dogovorenog broja sudionika a ako to ne bude onda su cijene veće. Zaštitnog mehanizma za Udrugu nema.

Sve aktivnosti Udruge u provođenju tradicionalnih druženja za 8. ožujak, Valentinovo, Majčin dan, Martinje i oproštaj sa starom godinom – Božični domjenak odrađeni su sa velikim brojem sudionika kao i tradicionalna hodočašća na Trsat i Mariju Bistricu. Trodnevni izlet u Istru bio je prvorazredni događaj, bez obzira na loše vremenske uvjete, budući da su posjećena sva važnija mjesta u unutrašnjosti Istre.

Druženja podružnica uvijek su prilika za susrete naših članova i ona su uvijek posjećena u velikom broju tako da se traži „stolica više“. Zamolili smo sve podružnice da čelništvo Udruge izvijeste o događanjima u podružnici ali se dio njih toga ne drži tako da mi kao Udruga nemamo potpuni uvid u rad podružnica, ne radi kontrole već radi koordinacije. Aktivnosti zbora očitovale su se u tjednim probama te godišnjem koncertu u prostorima Galerije Galženica, gostovanju na Bučijadi u Ivaniću, Danu općine Orle, Sportskim susretima općine Pokupsko, te susretima umirovljenika ZUUZŽ. Nazočili smo sportskim susretima umirovljenika općine Pokupsko, gdje smo se natjecali u par disciplina i družili sa ostalim gostima te proveli ugodno vrijeme. Sve u svemu, godina je bila dinamična i radna, ali sumarno na zadovoljavajućem nivou.

Svakako treba poraditi na okuplanju članova i provedbi programa edukacije kroz radionice a sve kako se naši članovi ali i druge starije osobe u zajednici, ne bi osjećale odbačeno i napušteno. Isto tako bilo bi dobro provesti edukaciju i upoznavanje članova sa pravnim aspektima nasljeđivanja i raznim ugovorima o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju ili darovanju a sve radi onemogućavanja zloupotrebe i iskorištavanja.

Zdravstvene teme na prevenciji ili ponašanju za vrijeme bolesti također bi trebale naći mjesto u našem programu rada. ( Dragan Vicković)