Ulica kneza Ljudevita Posavskog 45, p.p. 21, 10409 Velika Gorica
+385 1 4572 830, radno vrijeme: utorak 8-12 sati zajednica.udruga.umirovljenika.zagrebacke.zupanije@zg.t-com.hr

VRBOVČANKE – U SRIDU

Zlatica Jagatić- članica Gradske udruge umirovljenika skuhala pobjedničko jelo: Juneći saft sa žgancima. Svi članovi udruge radovali se pobjedi svoje članice koja je i potpredsjednica Gradske udruge umirovljenika Vrbovca.

U 39. godina trajanja „ Kaj su jeli naši stari“, ovogodišnjom priredbom mnogobrojni posjetitelji su izuzetno zadovljni. Posjetitelji se slažu: Ovo je najbolje organizirana manifestacija.

Jasna Bendik , direktorica Turističkog ureda kaže:
– Priredbu smo vratili u centar grada i zadržali smo autohtonost, izvornost. Izložena jela na ukrašenim štandovima udruga žena vratili smo u središte zbivanja, što je i smisao priredbe.

U ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovale su udruge žene: Brčevec, Gaj, Cerje, Novo Selo, Lonjica, Pirakovec, Celine, Gradska udruga umirovljenika, Sindikat umirovljenika,Tučenik, Dubrava, Gradečki Pavlovec Baničevec i Peskovec, te Udruga Pera. Svoj doprinos dala su Vatrogasna i Lovačka društva.
Zlatica Jagatić- članica Gradske udruge umirovljenika skuhala pobjedničko jelo: Juneći saft sa žgancima. Svi članovi udruge radovali se pobjedi svoje članice koja je i potpredsjednica Gradske udruge umirovljenika Vrbovca.

Nitko iz Vrbovca nije otišao gladan. Zanimljivo da su jela pripremljena za natjecanje bila od kukuruznog brašna.

(Dragan Vicković)

ZBOR UMIROVLJENIKA VRBOVCA

Mješoviti pjevački zbor Gradske udruge umirovljenika grada Vrbovca uspješno djeluje 20 godina. Ankica Pavičić predsjednica Gradske udruge umirovljenika kaže:
-Na inicijativu Stjepana Rubenčića tadašnjeg predsjednika Udruge, Mješoviti pjevački zbor je formira osnovan 1999. U tom vremenu kroz zbor je prošlo oko 80- tak članova.

Voditelj Mješovitog pjevačkog zbora umirovljenica Milica Petek naglašava:
-Mjeđšoviti pjevački zbor briji 12 članova, a svih ovih 20 godina našeg postojanja članovi su Katarina Jembri i Tomo Horvatić. Za svaku je udrugu umirovljenika važno da ima svoj pjevački zbor. Najveća vrijednost postojanja zbora je međusobno druženje prije i poslije proba. Tako se bolje upoznavamo i zbližavamo. Mi se sastajemo dva puta tjedno, a po potrebi i češće, naravno uoči nastupa.
Zbor je nastupao u Marijanskom svetištu u Mariji Bistrici, na Susretima umirovljenika koje organizira Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke žu panije, te prigodnim svečanostima u gradu Vrbovcu kao što su „Kaj su jeli naši stari“, Advent u Vrbovcu i druge. ( Dragan Vicković)

STARA JELA Z DUGOG SELA

Na ovogodišnjoj VII po redu manifestaciji „ Stara jela z Dugog Sela“ uspješno se predstavila i Gradska udruga umirovljenika Dugog Sela čiji predsjednik Stjepan Jabrišak ističe:
-Članice Gradske udruge umirovljenika Dugog Sela dale su svoj veliki doprinos kad je riječ o kompletnoj afirmaciji ovoga značajnog turističkog proizvoda našega Grada.


Žene su na štandu prodavale kolače koje su same ispekle , a posebna je ekipa kuhala gulaš. Dugoselski umorovljenici osvojili su drugu nagradu za pečenu gusku. Bio im je to dobar uvod za tradicionalne Martinjske svečanosti u Dugom Selu. Martinske svečanosti održat će se 10. studenog u Dugom Selu. Gradska udruga umirovljenika priprema posebnu zabavu na kojoj će krstiti mošt, što je ovdje i tradicija kao i zabavu prigodom obilježavanje Sv. Kate.
Stara jela z Dugog Sela manifestacija je koja je ponudila mnogobrojnim posjetiteljima veoma zanimljiv program ukojem je sudjelovao i Mješoviti pjevački zbor Gradske udruge umirovljenika kojim je dirigirao prof. Josip Zenko.

„Stara jela z Dugog sela“ dobro je organiziralo Pučko otvoreno učilište.

 

( Dragan Vicković)

GODINE USPJEŠNOG RADA

Na svečan način obilježena 25. obljetnica rada Udruge umirovljenika općine Dubrava i Mješovitog pjevačkog zbora
 

Franjo Marković, član Skupštine Zagrebačke županije, čestitao jubilej i pozdravio Skupštinu kao izaslanik mr. Stjepana Kožića župana Zagrebačke županije .
Marica Špičić, tajnica Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije , u ime predsjednik Josipa Jakopača pozdravila Skupštinu.

Izvješće o 25. godišnjem radu Udruge umirovljenika općine Dubrava podnio je Stjepan Habazin, potpredsjednik Udruge ( budući da je predsjednik Tomo Markonić bolestan). Habazin je istakao da su protekle 25 godina bile godine uspješnog rada Udruga umirovljenika općine Dubrava, a Udruga se spominje oko 1980. kao Podružnica Saveza umirovljenika Hrvatske, Udruženje Vrbovec.

 

Habazin je govorio o aktivnosti u svezi s dobivanjem kuće i njenim uređenjem za Dom umirovljenik te rekao da su članovi SUBNOR-a Dubrave bili i umirovljenici koji su kupili kuću i dvorište, današnji Dom umirovljenika.

Ivan Vinković, tadašnji predsjednik Udruge dao je veliki doprinos kad je riječ o rješavanju imovinsko pravnih odnosa te je zgrada i dvorište postalo vlasništvom Udruge umirovljenika. Pomoć pri uređenje Doma dala je Zagrebačka županija , Zajednica umirovljenika Zagrebačke županije kao i općina Dubrava.

Udruga je pored svoga redovnog rada (brige o organiziranju rada i pomoći umirovljenicima) uspostavila dobru suradnju koja i danas traje s umirovljeničkim udrugama iz : Ivanić Grada, Vrbovca, Dugog Sela, Rugvice, Brckovljna, Gradeca, Preseka, Križa, Čazme i Štefanja.
U izvješću je istaknuto da je u proteklih 25 godina neprekidno djelovao i Mješoviti pjevački zbor čiji je dirigent i voditelj bio Tomo Markonić, sadašnji predsjednik Udruge umirovljenika. Svih 25 godina pored Markonića članovi Mješovitog pjevačkog zbora bile su i Dragica Manojlović i Dragica Pali.
U radu Udruge umirovljenika općine Dubrava , istako je Stjepan Habazin, velik su doprinos dali i dosadašnji predsjednici Ivan Vinković, Vlado Moravanski i Tomo Markonić.
Na kraju zaslužnim pojedincima kao i udrugama dodijeljena su priznanja i zahvalnice.

 

( Dragan Vicković)

Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije (ZUU) u Dubravi je obilježila Međunarodni dan starijih osoba. Čini to već sedmu godinu, uz prisutnost predstavnika svih umirovljeničkih udruga koje djeluju na prostoru županije. Domaćin ovogodišnje svečanosti bila je Udruga umirovljenika općine Dubrava, a jedan od sudionika bio je i stogodišnji Josip Pisnjak. Iz Ivanić-Grada je, sada smješten u domu za starije osobe u Dubravi.
„Kako doživjeti sto godina? Treba biti nasmijan, uvijek dobre volje, nikad se ne srdit, poštivati svakog čovjeka…“, poručio je okupljenima Pisnjak. Po struci šnajder, još uvijek je spreman ‘popraviti’ bilo koji odjevni predmet.
„Iglu navodim malo teže, ali dalje već ide…“, prokomentirao je.
Da zlatne godine žive što dulje, uz dobro zdravlje, okupljenima je poželjela zamjenica župana Nadica Žužak.
„Županija kvalitetno brine o stanovnicima starije životne dobi. Provodimo nekoliko projekata koji pridonose poboljšanju kvalitete njihova života, posebno potrebitih. Tako uz financiranje rada Zajednice udruga umirovljenika, pomažemo i programe ‘Pomoć u kući’ i ‘Zaželi'”, rekla je zamjenica Žužak.
Josip Jakopač, predsjednik ZUU-a, rekao je da Zajednica, kroz svoje programe, pomaže svima koliko god može.
„Bez financijske podrške Županije toga ne bi bilo. Po stoti puta moram ponoviti – dok bude potpore Županije i mi ćemo se družiti“, rekao je Jakopač.
U prigodnome programu, uz ostale, sudjelovali su pjevački zborovi udruga umirovljenika iz Dubrave, Dugog Sela i Ivanić-Grada.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

« 1 od 4 »

 

IZVOR