Ulica kneza Ljudevita Posavskog 45, p.p. 21, 10409 Velika Gorica
+385 1 4572 830, radno vrijeme: utorak 8-12 sati zajednica.udruga.umirovljenika.zagrebacke.zupanije@zg.t-com.hr

„BuBa – budi uključen, budi aktivan“

Uz poštivanje svih preventivnih mjera, Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec predano provodi aktivnosti EU projekata „BuBa – budi uključen, budi aktivan“. Radionice su namijenjene umirovljenicima s područja Vrbovca i okolnih općina, a provode se u novouređenom prostoru GDCK-a u Vodovodnoj ulici u Vrbovcu, poznatijeg i kao „Pozitiva“.

Od kraja studenog prošle godine, ovdje se pod stručnim nadzorom i budnim okom stručnih voditelja provode radionice tjelovježbe, kojima se – pandemiji koronavirusa unatoč – priključilo gotovo 50 umirovljenika s područja Vrbovca. Zbog COVID-a,  grupe su organizirane u malim skupinama do 10 polaznika, u organiziranim terminima. Polaznici su, kako sami navode, izuzetno zadovoljni opremljenim prostorom, ugodnom atmosferom, kao i kvalitetnim izvedbom voditeljice radionica tjelovježbe. Programi vježbe prilagođeni su svakoj grupi, a izvode se u sigurnom okruženju: uz redovitu dezinfekciju i provjetravanje prostorija, u oba prostora „Pozitive“ postavljeni su pročišćivači zraka te aparat za dezinfekciju ruku i očitanje tjelesne temperature.

Iako je pandemija koronavirusa očekivano usporila planirani tijek i razvoj projektnih aktivnosti, tim GDCK-a Vrbovec, pod vodstvom ravnateljice Jelene Mucko, projekt provodi bez značajnih zastoja. Sredinom veljače započele su, stoga, i aktivnosti redovnog mjerenja tlaka i šećera umirovljenicima, u sklopu programa Zdravstvenih radionica, a očekuje se i skori početak programa tjelovježbe i u ostalim općinama. Nadalje, planiran je i skori početak ciklusa radionica informatičke pismenosti, također prilagođen skupinama umirovljenika, za što su umirovljenici prema projektnim anketama pokazali izuzetan interes. Kao i u slučaju tjelovježbe, polaznici informatičkih radionica koristit će se opremom nabavljenom iz projektnog budžeta.

U prostoru „Pozitive“ u Vrbovcu održavaju se i ostale aktivnosti predviđene projektom „Buba“: svakog četvrtka popodne sastaje se i grupa umirovljenih kreativaca čiji će radovi biti izloženi u sklopu lokalnih kulturnih manifestacija, poput „Kaj su jeli naši stari“, a dok prilike ne dozvole drugačije, radovi „Pozitivinih“ kreativaca krasit će izlog prostora u Vodovodnoj.

Osim kreativnih radionica, održavaju se i aktivnosti čitalačkog kluba „Bube čitaju“. Zaljubljenici u knjigu i pisanu riječ sastaju se jednom mjesečno, dogovaraju naslove i raspravljaju o pročitanom. Jedni druge potiču na izražavanje, na razmišljanje i na ponovljeno druženje koje nam svima u ovim uvjetima nedostaje, na socijalni kontakt i osjećaj uključenosti i pripadanja društvu u cjelini.

GDCK Vrbovec poziva sve zainteresirane umirovljenike s područja Vrbovca i okolnih općina Dubrava, Gradec, Rakovec, Farkaševac i Preseka da se prijave na radionice putem internetske stranice Crvenog križa Vrbovec ili osobnim dolaskom u prostore Društva.

Uzorna suradnja Gradske udruge umirovljenika grada Vrbovca i Gradskog društva Crvenog križa

RADIONICE ZA MENTALNO ZDRAVLJE

Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec otpočelo je radionicama za mentalno zdravlje. Radionice su namijenjene umirovljenicima s područja grada Vrbovca i općina Dubrave, Gradeca, Farkaševaca, Preseke i Rakovca. Riječ je o projektu“ Buba- budi uključen,Budi aktivan“ i „Nova optika 65 „Radionicu su vodili Sandro Belić i Nataša Barolin Belić licencirani terapeuti.gestalt terapije.

Terapeut Belić naglašava:

-Cilj gestalt terapije jest pratiti ljude na njihovom putu, osvijetliti im taj put, olakšati im neke stvari i podići svjesnost te razinu osjećaja odgovornosti i slobode u životu . Tako se pored ostalog ponekad razbijaju određene predrasude i otvaraju novi vidici u tome kamo krećemo, kako tamo dolazimo te što sve možemo za sebe napraviti u ovom životu .

Gradsko društvo Crenog križa i Gradska udruga umirovljenika i kroz ovaj program ostvaruju uzornu suradnju.

Jelena Mucko, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec kaže:

-Cilj je ovih radionica pomoći polaznicima izbjeći osjećaj depresije koja se često javlja posebno u okolnostima covida 19.

Ankica Pavičić, predsjednica Gradske udruge umirovljenika grada Vrbovca:

-Spomenuti program odražava htijenja našega članstva. Pandemija je i umirovljenike „ izbacila“ iz redovnog kolosijeka aktivnosti. Mi smo rizična skupina, pa se ne usudimo raditi „punim gasom“. Stoga podržavamo incijativu Gradskog društva Crvenog križa i naši su članovi izuzetno zadovljni predloženim aktivnostima i u njima aktivno sudjeluju.

Za istaći je da od kraja studenog prošle godine, ovdje se pod stručnim nadzorom i budnim okom stručnih voditelja provode radionice tjelovježbe u kojima sudjeluje 50-tak umirovljenika. Grupe su organizirane u skupinama do 10 polaznika, u organiziranim terminima. Polaznici su, kako sami navode, izuzetno zadovoljni opremljenim prostorom, ugodnom atmosferom, kao i kvalitetnim izvedbom voditeljice radionica tjelovježbe. Programi vježbe prilagođeni su svakoj grupi, a izvode se u sigurnom okruženju: uz redovitu dezinfekciju i provjetravanje prostorija, postavljeni su pročišćivači zraka te aparat za dezinfekciju ruku i očitanje tjelesne temperature.

Započele su i aktivnosti redovnog mjerenja tlaka i šećera umirovljenicima, u sklopu programa Zdravstvenih radionica, a očekuje se i skori početak programa tjelovježbe i u ostalim općinama. Paniran je i skori početak ciklusa radionica informatičke pismenosti, također prilagođen skupinama umirovljenika, za što su umirovljenici prema projektnim anketama pokazali izuzetan interes. Svakog četvrtka sastaje se i grupa umirovljenih kreativaca čiji će radovi biti izloženi u sklopu lokalnih kulturnih manifestacija, poput „Kaj su jeli naši stari“.

Osim kreativnih radionica, održavaju se i aktivnosti čitalačkog kluba „Bube čitaju“. Zaljubljenici u knjigu i pisanu riječ sastaju se jednom mjesečno, dogovaraju naslove i raspravljaju o pročitanom. Jedni druge potiču na izražavanje, na razmišljanje i na ponovljeno druženje koje nam svima u ovim uvjetima nedostaje, na socijalni kontakt i osjećaj uključenosti i pripadanja društvu u cjelini.( Dragan Vicković)