Ulica kneza Ljudevita Posavskog 45, p.p. 21, 10409 Velika Gorica
+385 1 4572 830, radno vrijeme: utorak 8-12 sati zajednica.udruga.umirovljenika.zagrebacke.zupanije@zg.t-com.hr

UDRUGA UMIROVLJENIKA OPĆINE GRADEC

OBILJEŽENA 25 OBLJETNICA RADA

Ljubica Ambrušec, načelnica općine Gradec: Umirovljenici općine Gradec dobit će Božićnicu u iznosu od 200 kuna ( koji imaju mirovinska primanja do 2.000 kuna) te 100 kuna( oni umirovljernici koji imaju mirovinska primanja od 2001 do 4000 kuna)

Udruga umirovljenika općine Gradec na svečan je način obilježila 25 godina postojanja i uspješnog rada. Svečanosti su bili nazočni Ljubica Ambrušec načelnica općine Gradec, te Josip Jambrišak, dopredsjednik Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije i Marica Špičić tajnica Zajednice te predstavnici udruga udruga umirovljenika s kojima Gradečani dobro surađuju: Čazme, Štefanja, Svetog Ivana Žabna, Vrbovca, Rugvice, Dubrave, Brckovljana, Dugog Sela i Preseke.
Vladimir Rajtar, predsjednik Udruge umirovljenika općine Gradec u uvodnom je dijelu govorio o povijesnom nastanku i razvoju općine Gradec istakavši dan se u povijesnim dokumentima naselje spominje prvi puta 1292. i zove se Gorica. Zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovec volio je boraviti u Gradecu tako da je ovdje 1821.-22. sagradio dviorac.
Sadašnja općina Gradec osnovana je 1993. kao jedinica lokalne samouprave s 3.681 stanovnika u 20 naselja.


Govoreći o počecima rada umirovljenika, Rajtar je naglasio da su umirovljeničke udruge dijelile sudbinu općina, pa se tako od vrbovečke podružnice oformila samostalna Matica umirovljenika hrvatskih umirovljenikam općine Gradec 1994. godine, da bi se 1997. odobrio upis Udruge pod sadašnjim nazivom.
Prvi predsjednik bio je Boško Krmek koji podnosi ostavku 2000. te privremeno na godinu dana tu dužnost obavlja Mirko Vučković kojeg zamjenjuje Josip Čvek. Dragutin Flajs izabran je za predsjednika 2005. godine i obnaša tu dužnost sve do podnošenja zahtjeva za ostavkom iz osobnih razloga ove godine, a povjerenje Skupštine za novog predsjednika Udruge dobio je dotadašnji tajnik Vladimir Rajtar.
Jednoglasno je prihvaćen i prijedlog da Dragutin Flajs postane počasni predsjednik Udruge umirovljenika općine Gradec.
Aktivnosti naših u prosjeku 250 članova koordinira trenutno 18 odbornika koji čine i Izvršni odbor kao i 25 članova Skupštine. U redovnom radu koristimo prostorije općine, telefon, grijanje i ostalu infrastrukturu koja nam je na raspolaganju. Gajimo i razvijamo pozitivnu suradnju s načelnicom općine i njenim suradnicima kao i s ostalim udrugama u općini. Prijateljske odnose uz aktivnu suradnju prakticiramo i s drugim udrugama umirovljenika izravno ili preko krovne Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije.
Smjer u radu naše Udruge ide k prepoznavanju uloge svakog člana kroz predlaganje i kreiranje aktivnosti kao i sugestije i kritiku planiranog.- rekao je Vladimir Rajtar na kraju svog izvješća.

U povodu obilježavanja 25. obljetnice rada, Udruga umirovljenika općine Gradec dodijelila je priznanje članovima za 20. i 25. godišnju vijernost.
Za 20 godina vijernosti priznanje je dobilo 18 članova, a za 25 godina vijernosti priznanja su dobili: Marijan Ambrušec, Štefanija Levak, Petar Maslač, Franjo Gal, Dragica Filipčić, Milka Rogožar, Franjo Rebrović, Anica Rebrović, Josip Sabljo, Katarina Brleković, Stjepan Margetić, Zorica Grabovica, Ljudmila Dubravec i Ana Paček. ( Dragan Vicković)