Ulica kneza Ljudevita Posavskog 45, p.p. 21, 10409 Velika Gorica
+385 1 4572 830, radno vrijeme: utorak 8-12 sati zajednica.udruga.umirovljenika.zagrebacke.zupanije@zg.t-com.hr

„BuBa – budi uključen, budi aktivan“

Uz poštivanje svih preventivnih mjera, Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec predano provodi aktivnosti EU projekata „BuBa – budi uključen, budi aktivan“. Radionice su namijenjene umirovljenicima s područja Vrbovca i okolnih općina, a provode se u novouređenom prostoru GDCK-a u Vodovodnoj ulici u Vrbovcu, poznatijeg i kao „Pozitiva“.

Od kraja studenog prošle godine, ovdje se pod stručnim nadzorom i budnim okom stručnih voditelja provode radionice tjelovježbe, kojima se – pandemiji koronavirusa unatoč – priključilo gotovo 50 umirovljenika s područja Vrbovca. Zbog COVID-a,  grupe su organizirane u malim skupinama do 10 polaznika, u organiziranim terminima. Polaznici su, kako sami navode, izuzetno zadovoljni opremljenim prostorom, ugodnom atmosferom, kao i kvalitetnim izvedbom voditeljice radionica tjelovježbe. Programi vježbe prilagođeni su svakoj grupi, a izvode se u sigurnom okruženju: uz redovitu dezinfekciju i provjetravanje prostorija, u oba prostora „Pozitive“ postavljeni su pročišćivači zraka te aparat za dezinfekciju ruku i očitanje tjelesne temperature.

Iako je pandemija koronavirusa očekivano usporila planirani tijek i razvoj projektnih aktivnosti, tim GDCK-a Vrbovec, pod vodstvom ravnateljice Jelene Mucko, projekt provodi bez značajnih zastoja. Sredinom veljače započele su, stoga, i aktivnosti redovnog mjerenja tlaka i šećera umirovljenicima, u sklopu programa Zdravstvenih radionica, a očekuje se i skori početak programa tjelovježbe i u ostalim općinama. Nadalje, planiran je i skori početak ciklusa radionica informatičke pismenosti, također prilagođen skupinama umirovljenika, za što su umirovljenici prema projektnim anketama pokazali izuzetan interes. Kao i u slučaju tjelovježbe, polaznici informatičkih radionica koristit će se opremom nabavljenom iz projektnog budžeta.

U prostoru „Pozitive“ u Vrbovcu održavaju se i ostale aktivnosti predviđene projektom „Buba“: svakog četvrtka popodne sastaje se i grupa umirovljenih kreativaca čiji će radovi biti izloženi u sklopu lokalnih kulturnih manifestacija, poput „Kaj su jeli naši stari“, a dok prilike ne dozvole drugačije, radovi „Pozitivinih“ kreativaca krasit će izlog prostora u Vodovodnoj.

Osim kreativnih radionica, održavaju se i aktivnosti čitalačkog kluba „Bube čitaju“. Zaljubljenici u knjigu i pisanu riječ sastaju se jednom mjesečno, dogovaraju naslove i raspravljaju o pročitanom. Jedni druge potiču na izražavanje, na razmišljanje i na ponovljeno druženje koje nam svima u ovim uvjetima nedostaje, na socijalni kontakt i osjećaj uključenosti i pripadanja društvu u cjelini.

GDCK Vrbovec poziva sve zainteresirane umirovljenike s područja Vrbovca i okolnih općina Dubrava, Gradec, Rakovec, Farkaševac i Preseka da se prijave na radionice putem internetske stranice Crvenog križa Vrbovec ili osobnim dolaskom u prostore Društva.