Ulica kneza Ljudevita Posavskog 45, p.p. 21, 10409 Velika Gorica
+385 1 4572 830, radno vrijeme: utorak 8-12 sati zajednica.udruga.umirovljenika.zagrebacke.zupanije@zg.t-com.hr

UDRUGA UMIROVLJENIKA OPĆINE BISTRA

Narodna pjesma“Stara Bistra to prekrasno mjesto“ zabilježena je 1920. To je naša Bistranska himna. – ističu članovi Mješovitog zbora
Udruga umirovljenika općine Bistra broji 450 članova. Predsjednik Udruge je Dragutin Funtak, potpredsjednik je Darko Špoljar, a tajnica Dragica Gašparinčić.

U Izvršnom odboru su: Barica Škreblin, Verica Štrek, Vladimir Brgles, Verica Jumić, Marica Križanić, Veljko Lazić, Dragutin Coha, Zorica Car, Nikola Kipčić- Šuto, Dragutin Funtak , Darko Špoljar i Dragica Gašparinčić.
Dragica Gašparinčić , tajnica Udruge umirovljenika općine Bistra kaže:
-Naša udruga ima šest podružnica: Gornja Bistra, Oborovo Bistransko, Poljanica Bistranska, Donja Bistra, Bukovje Bistransko i Novaki Bistranski.
O najvažnijim aktivnostima Dragutin Funtak , predsjednik Udruge umirovljenika općine Bistra ističe:
-Tijekom godine Udruga organizira izlete u toplice (Krapinske, Tuheljske Jezeric), na more ( Krk, Malinska, Njivice, Punat, Crikvenica) , u svetište Mariju Bistricu, te organizirano posjećujemo kazališne predstave u Zagrebu. Gledali smo kazališne predstave u Kerempuhu, Hrvatskom narodnom kazalištu, a česti smo gosti u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“.


Kao i u drugim udrugama umirovljenika i ovdje je stalna briga za nemoćne i bolesne članove koje posjećuju članovi Izvršnog odbora . To je najčešće za Božićne i Uskrsne blagdane. I nikada se njima ne dođe „praznih ruku“.
Druženje uz pjesme i ples u Društvenom dom u Bukevju Bistranskom je tradicija koja se nastavlja, a općina Bistra ne naplaćuje im korištenje doma.
Za istaći je da u Općinskoj udruzi umirovljenika Bistra djeluje mješoviti pjevački zbor koji broji 20-tak članova, a voditelj je Adrian Bogdan.
Narodna pjesma „Stara Bistra to prekrasno mjesto“ zabilježena je 1920. Pjesma pjeva o Bistri kao lijepom mjestu, lijepim djevojkama, veselju i životu u Bistri.
-Tu pjesmu- ističu članovi Mješovitog pjevačkog zbora -pjevamo na svakom našem nastupu pa velimo da je to naša himna.
Zbor sudjeluje u obilježavanju Dana općine ( 6. prosinca za blagdan Sv. Nikole) te u prigodnim crkvenim svečanostima. Ističu da su ponosni što sudjeluju u čuvanju Isusova groba u vrijeme Uskrsnih blagdana. ( Dragan Vicković)