Ulica kneza Ljudevita Posavskog 45, p.p. 21, 10409 Velika Gorica
+385 1 4572 830, radno vrijeme: utorak 8-12 sati zajednica.udruga.umirovljenika.zagrebacke.zupanije@zg.t-com.hr

UDRUGA UMIROVLJENIKA BISTRA

Udruga umirovljenika Bistra , usprkos ovogodišnjim teškim vremenima- vrijeme pandemije COVID-19, uspjela je biti aktivna.
Dragutin Funtak, predsjednik ističe:
-Imali smo druženje za Valentinovo, održali smo godšnju skuštinu , te boravili u akva-parku u Adamovcu, a bili smo i 4 puta kolektivno na moru.(na otoku Krku).
Na godišnjoj skupštini članovi Mješovitog pjevačkog zbora koji vodi mladi zborovođa Adrian Bogadi izveo je „Lijepu našu“. Zbor djeluje od 1996. i broji 18 članova.
Uduga umirovljenika organizirala je izlet u Marijansko svetište u Mariju Bistricu.


Dragica Gašparinčić, tajnica dodaje:

Bili smo nazočni u Dubravi na obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba, a posjetili smo i naša 24 bolesna člana te se s njima družili .


Iako su umirovljenici općine Bistra planirali u listopada izlet u Lepoglavu i Belec, nisu ga realizirali, zbog Covida 19.
Na kraju za istaći je da su od općine Bistra zahvaljujući razumijevanju načelnika općine Krešimira Gulića dobili zaštitne maske koje su podijelili svojim članovima.


Udruga umirovljenika Bistra i ovom se prigodom zahvaljuje svojim članovima što se pridržavaju epidemioloških mjera . Da su u tome uspješni, vidi se po tome što niti jedan član Udruge nije obolio od Covida 19. ( Dragan Vicković)

Podružnice umirovljenika Općine Orle dobile laptope

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, Udruga umirovljenika Općine Orle organizirala je prigodno druženje kako bi se zahvalila prvenstveno općinskom vodstvu na potpori koju im daju, ali i svojim članovima. Tim povodom u Društvenom domu u Orlima organizirana je prigodna svečanost na kojoj su podružnicama podijeljeni laptopi, a prigodno iznenađenje uručenjem miksete sa zvučnicima dobio je Zbor umirovljenika Općine Orle.


Laptopi su dodijeljeni Podružnicama Bukevje, Drnek, Ruča i Suša, a to je samo nastavak informatizacije pripadnika treće životne dobi, za koje je već ranije bio organiziran informatički tečaj.
-Ovo je plod toga, kako bi naši ljudi mogli komunicirati i raditi od doma, pogotovo u ovim sadašnjim vremenima. Bude li potrebno možemo još organizirati neku edukaciju da vam nude što lakši rad- kazao je načelnik Ervin Vujica, obećavši daljnju podršku svim daljnjim aktivnostima.


Inače, Općina Orle itekako skrbi za svoje starije i nemoćne osobe, jer uskoro će započeti provedba projekta „Zaželi“, zahvaljujući kojem će se na području općine zaposliti 10 žena koje će brinuti za 60-ak korisnika.

SVEČANO OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Iako u zadanim okvirima zbog korona virusa, umirovljenici Zagrebačke županije na svečan su način obilježili 1. listopad Međunarodni dan starijih osoba.


Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije svečanost je organizirala u Dubravi , pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i župana mr. sc. Stjepana Kožića., dok je Udruga umirovljenijka općine Dubrava bila veoma uspješan domaćin.


Gošća ove svečanosti mr. Višnja Fortuna, predsjednica Matica umirovljenika Hrvatske pozdravljajući nazočne posebno je istakla najvažniju zadaću Matice- zaustaviti rast siromaštva umirovljenika. Svoj optimizam, pored Fortuna temelji i na stavovima Nacionalnog vijeća za starije osobe koje je održano ovih dana.


Svečani skup pozdravila je Marica Špičić, tajnica Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije, u ime predsjednika Josipa Jakopača.


Stjepan Habazin, potpredsjednik Udruge umirovljenika općine Dubrava koji je ujedno i vodio program, naglasio je da u Zagrebačkoj županiji danas živi 21.400 osoba starijih od 75 godina, od toga su 370 samci.


Glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba, s ciljem naglažavanja važnosti osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće životne dobi.


Istodobno želi se potaknuti države da starijim članovima društva osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovimim fizičkim i intelektualnim spsobnostima.
U prigodnom programu sudjelovao je mješoviti pjevački zbor i tamburaški orkestar Udruge umirovljenika općine Dubrava koji djeluje 26 godina te Kulturna udruga „Sv. Martin“ ( Dragan Vicković)