Ulica kneza Ljudevita Posavskog 45, p.p. 21, 10409 Velika Gorica
+385 1 4572 830, radno vrijeme: utorak 8-12 sati zajednica.udruga.umirovljenika.zagrebacke.zupanije@zg.t-com.hr

SJEDNICA IZVRŠNOG ODBORA

Izvršni odbor Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije održao je redovnu sjednicu 21. studenog 2019. u Svetom Ivanu Zelini. Sjednici je predsjedavao Josip Jakopač, predsjednik.


Domaćin sjednici bila je Gradska udruga umirovljenika Svetoga Ivana Zeline na čelu s predsjednikom Nikolom Ptičekom. Skup je pozdravila Branka Hođa, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Svetog Ivana Zeline u ime gradonačelnika Hrvoj Koščeca, istakavši da da je Sveti Ivan Zelina grad Dragutina Domjanića , Dragutina Stražimira i Anke Krizmanić.
Članovi Izvšnog odbora raspravljali su o aktualnim pitanjima iz svoje nadležnosti, a među ostalima usvojili su izvješće Nadzornog odbora i financijski izvješće Zajednice za prvih šest mjeseci ove godine . Izvršni je odbor usvojio i financijsko izvješće o obilježavanju Dana starijih osoba . Danu starijih osoba 1. listopada bila je domaćin Udruga umirovljenika općine Dubrava. Već iduće godine, domaćin će Danu starijih osoba biti Udruga umirovljenika općine Rugvica.


Izvršni odbor prihvatio je program rada i financijski plan za 2020., a raspravljali su i o ostalim „tekućim pitanjima“ kao što su tiskanje novogodišnje galanterije: zidnih kalendara i reklamnih olovaka.
Do kraja godine , prema planu rada , Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije planira održati Skupštine. Za očekivati je da će to biti krajem prosinca u Zagrebačkoj župniji, što je već postalo tradicijom. ( Dragan Vicković)

VINARI ODRŽAVAJU TRADICIJU KRŠTENJE MLADOG VINA

„Marinje“ se obilježava tjedan dan prije „Martinja“ , na sam kršćanski blagdan Sv. Martina 11. studenog i tjedan dana poslije.

 

Ovogodišnji kršćanski blagdan Sv. Martin ( 11. studeni)  obilježen je u Zagrebačkoj županiji u svim gradovima i općinama.  U narodnu je ovaj blagdan znan kao „Martinje“ kad se po posebnim-tradicionalnim regulama krsti mlado vino- mošt.

Udruge umirovljenika uglavnom se uključuju u tu manifesatciju, ili kao promatrači, negdje i sami akteri, a  organizatori „Martinja“ su Turističke zajednice i Udruge vinogradara i vinara

I ove godine posebno je svečano bilo u Dugom Selo, jer je Sv. Martin i nebeski zaštitnik ovoga grada. Turističke zajednice i Udruge vinograda i vinara organiziraju posebne javne priredbe. Tako je bilo u Vrbovcu i u drugim mjestima , ali Martinje se obilježava i po klijetima u krugu obitelji i prijatelja. Ceremonijal se održava po „Križevačkim štatutima“. Tu je biškup ( koji krsti mlado vino) i njegovi pomoćnici ( ministranti), te tradicionalni jelovnik (gdje je obvezna guska ).

Vrbovčanka doc. dr. sc. Ana- Marija Jagatić Korenika dipl. ing. agronomije docentica na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo) bila je „med svojima“  te je istakla u ime struke, da ovdašnja Udruga vinogradara i vinara uspjeva podići kakvoću vina svake godine na sve višu razinu.

Istodobno dodala je:

-Kvaliteta vina u Zagrebačkoj županije također je na visokoj razini. To je rezultat rada struke, koja pomože prije svega Udrugama vinograda i vinara, ali i svakodnevnoj edukaciji vinara .

Mr. sc. Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak  i šumarstvo Zagrebačke županije kaže:

-Zagrebačka je županija  2019. godine dala 1,5 milijuna kuna bespovratnih sredstva za održavanje ali i sadnju novih nasada vinograda, proizvodnju i preradu, za kušaonice, sve kako bi unaprijedijedila vinogradarstvo. Posebno se ulaže u marketing ( Vinska kraljica)

Posebno se vodi briga o vinogradarima čije je vino u prometu, ali se ne zanemariju ni ostali vinari.

U nekim sredinama vinarstvo nije posebno značajna gospodarska grana, a svakim danom je sve značajnija kao u Vrbovcu, ali upotpunjuje sadržaje najvažnijeg ovdašnjeg turističkog proizvoda „Kaj su jeli naši stari“.

U drugim sredinama (Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina i drugim ) vinogradarstvo je značajan gospodarski čimbenik.

Na kraju. Martinje se obilježava tjedan dana prije i tjedan dana poslije kršćanskog blagdana sv. Martina.( Dragan Vicković)

 

SEDMI SUSRETI PJEVAČKIH ZBOROVA

Susreti održani pod pokroviteljstvom: predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, župana Kroprivničko -Križevačke županije Darka Korena i gradonačelnika grada Križevaca Maria Rajna.

Mr. Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske otvarajući Susrete naglasila je da je uvijek raduje druženje s generacijom građana koja je učinila mnoga dobra i dala za sve nas , jer otisci što ih ostavlja čovjek na čovjeku vječni su. U nastavku Fortuna je rekla:

-Danas šaljemo jasnu poruku kako nikada nije kasno za prepoznavanje vlastitog potencijala i vlastite kreativnosti , a nadamo se da ćemo i druge potaknutu na aktivniji život.

Mario Rajn, gradonačelnik grada Križevaca: Od danas ste i Vi dio bogate prošlosti grada Križevaca.

Darko Koren, župan Koprivničko- Križevačke žuopanije:  Ovo je najznačajniji  i najveći glazbeni događaj ove godine u našoj županiji.

Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba: Hrvatskoj su danas potrebni optimizam i zajedništvo, što ste Vi poručili svojim pjesmama.

Mirjana Hrga, savjetnica predsjednice Republike: U predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović imate velikog prijatelja. Predsjednica Vam poručuje :Sretna je ona zemlja u kojoj mladost i iskustvo idu ruku pod ruku.

Na Sedmim Susretima pjevačkih zborova Matice umirovljenika Hrvatske sudjelovali su slijedeći Mješoviti pjevački zborovi: Bal, Duga Resa, Dubrava ( ispred Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije)Gornji Bogićevci, Kalnik, Kaptol, Križevci, Lipovljani, Ljubeščica, Makarska , Marija Bistrica, Osijek, Pitomača, Prelog , Rijeka, Senj, Veliko Trojstvo i Zagreb.

Sedmi susreti Mješovitih pjevačkih zborova Matice umirovljenika Hrvatske  održani su u veoma dobroj organizaciji. Tome je uveliko doprinijela i Gradska udruga umirovljenika garada Križevaca.( Dragan Vicković)

 

UDRUGA UMIROVLJENIKA OPĆINE BISTRA

Narodna pjesma“Stara Bistra to prekrasno mjesto“ zabilježena je 1920. To je naša Bistranska himna. – ističu članovi Mješovitog zbora
Udruga umirovljenika općine Bistra broji 450 članova. Predsjednik Udruge je Dragutin Funtak, potpredsjednik je Darko Špoljar, a tajnica Dragica Gašparinčić.

U Izvršnom odboru su: Barica Škreblin, Verica Štrek, Vladimir Brgles, Verica Jumić, Marica Križanić, Veljko Lazić, Dragutin Coha, Zorica Car, Nikola Kipčić- Šuto, Dragutin Funtak , Darko Špoljar i Dragica Gašparinčić.
Dragica Gašparinčić , tajnica Udruge umirovljenika općine Bistra kaže:
-Naša udruga ima šest podružnica: Gornja Bistra, Oborovo Bistransko, Poljanica Bistranska, Donja Bistra, Bukovje Bistransko i Novaki Bistranski.
O najvažnijim aktivnostima Dragutin Funtak , predsjednik Udruge umirovljenika općine Bistra ističe:
-Tijekom godine Udruga organizira izlete u toplice (Krapinske, Tuheljske Jezeric), na more ( Krk, Malinska, Njivice, Punat, Crikvenica) , u svetište Mariju Bistricu, te organizirano posjećujemo kazališne predstave u Zagrebu. Gledali smo kazališne predstave u Kerempuhu, Hrvatskom narodnom kazalištu, a česti smo gosti u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“.


Kao i u drugim udrugama umirovljenika i ovdje je stalna briga za nemoćne i bolesne članove koje posjećuju članovi Izvršnog odbora . To je najčešće za Božićne i Uskrsne blagdane. I nikada se njima ne dođe „praznih ruku“.
Druženje uz pjesme i ples u Društvenom dom u Bukevju Bistranskom je tradicija koja se nastavlja, a općina Bistra ne naplaćuje im korištenje doma.
Za istaći je da u Općinskoj udruzi umirovljenika Bistra djeluje mješoviti pjevački zbor koji broji 20-tak članova, a voditelj je Adrian Bogdan.
Narodna pjesma „Stara Bistra to prekrasno mjesto“ zabilježena je 1920. Pjesma pjeva o Bistri kao lijepom mjestu, lijepim djevojkama, veselju i životu u Bistri.
-Tu pjesmu- ističu članovi Mješovitog pjevačkog zbora -pjevamo na svakom našem nastupu pa velimo da je to naša himna.
Zbor sudjeluje u obilježavanju Dana općine ( 6. prosinca za blagdan Sv. Nikole) te u prigodnim crkvenim svečanostima. Ističu da su ponosni što sudjeluju u čuvanju Isusova groba u vrijeme Uskrsnih blagdana. ( Dragan Vicković)