Ulica kneza Ljudevita Posavskog 45, p.p. 21, 10409 Velika Gorica
+385 1 4572 830, radno vrijeme: utorak 8-12 sati zajednica.udruga.umirovljenika.zagrebacke.zupanije@zg.t-com.hr

SVEČANO OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Iako u zadanim okvirima zbog korona virusa, umirovljenici Zagrebačke županije na svečan su način obilježili 1. listopad Međunarodni dan starijih osoba.


Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije svečanost je organizirala u Dubravi , pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i župana mr. sc. Stjepana Kožića., dok je Udruga umirovljenijka općine Dubrava bila veoma uspješan domaćin.


Gošća ove svečanosti mr. Višnja Fortuna, predsjednica Matica umirovljenika Hrvatske pozdravljajući nazočne posebno je istakla najvažniju zadaću Matice- zaustaviti rast siromaštva umirovljenika. Svoj optimizam, pored Fortuna temelji i na stavovima Nacionalnog vijeća za starije osobe koje je održano ovih dana.


Svečani skup pozdravila je Marica Špičić, tajnica Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije, u ime predsjednika Josipa Jakopača.


Stjepan Habazin, potpredsjednik Udruge umirovljenika općine Dubrava koji je ujedno i vodio program, naglasio je da u Zagrebačkoj županiji danas živi 21.400 osoba starijih od 75 godina, od toga su 370 samci.


Glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba, s ciljem naglažavanja važnosti osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće životne dobi.


Istodobno želi se potaknuti države da starijim članovima društva osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovimim fizičkim i intelektualnim spsobnostima.
U prigodnom programu sudjelovao je mješoviti pjevački zbor i tamburaški orkestar Udruge umirovljenika općine Dubrava koji djeluje 26 godina te Kulturna udruga „Sv. Martin“ ( Dragan Vicković)