Ulica kneza Ljudevita Posavskog 45, p.p. 21, 10409 Velika Gorica
+385 1 4572 830, radno vrijeme: utorak 8-12 sati zajednica.udruga.umirovljenika.zagrebacke.zupanije@zg.t-com.hr

Čestitka za Božić i Novu godinu

Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije
i predsjednik Zajednica Josip Jakopač
žele
čestit Božić i božićne blagdane
te Sretnu i uspješnu Novu 2020. godinu
svim gradskim i općinskim Udrugama umirovljenika Zagrebačke županije: Velika Gorica, Samobor, Sveta Nedelja, Zaprešić, Vrbovec, Dugo Selo, Ivanić Grad, Sveti Ivan Zelina, Jastrebarsko, Brdovec, Rugvica, Gradec, Jakovlje, Pisarovina, Orle, Marija Gorica, Dubrava, Dubravica, Pokupsko , Luka, Kravarsko, Križ, Pušća, Klinča Sela , Bistra, Bedenica, Preseka, Brckovljkani
kao i svim umirovljenicima i ljudima dobre volje .

ODRŽANA SKUPŠTINA

Obilježena 20 obljetnica Zajednice. Mr. Stjepan Kožić župan dobio posebno prizanje. Gosti skupštine: mr. Višnja Fortuna-predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske i Ksenija Čuljak pročelnica za društvene djelatnosti Zagrebačke županije.


Pod predsjedavanjem Josipa Jakopača, predsjednika održana je u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu redovna sjednica Skupštine Zajednice umirovljenika Zagrebačke županije. Zajednica objedinjava rad 28 gradskih i općinskih udruga umirovljenika u kojima djeluje 22.500 članova. Suradnja Zajednice i Zagrebačke županije je veoma dobra. U proračunu Zagrebačke županije za iduću godinu predviđen je iznos od 1 mlijuna i 100 tisuća kuna za potrebe Zajednice.


Na početku rada, Skupština je dodijelila mr. Stjepanu Kožiću županu posebno priznanje za „dugogodišnju suradnju i izniman doprinos u radu i razvju Zajednice“ . U ime župana priznaje je primila Ksenija Čuljak , zahvalivši se te je istakla želju za obostrano dobrom i uspješnom i budućom suradnjom Zajednice i Županije.


Skupština je prihvatila izvješće o radu Zajednice za proteklo mandatsko razdoblje te financijsko izvješće i izvješće Nadzornog odbora za 2018.
Članovi skupštine prihvatili i program rada te financijski plan za 2020.
U povodu 20. obljetnice osnivanja Zajednice umirovljenika Zagrebačke županije, konstatirano je da je prvi predsjednik Zajednice bio Vladimir Jaklenac, potom Rudolf Benček, a potom aktualni predsjednik Josip Jakopač. Skupština je dodijela poseban priznanja osnivačima Zajednice.


Priznanja su dobili: Stjepan Novosel ( Dugo Selo), Marica Forjan ( Dubrava) , Stjepan Katušić ( Brdovec ), Josip Bolješić ( Velika Gorica) i Zvonko Smrekar  ( Brdovec).


Skupštinu je pozdravila mr. Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske , istakavši da ukolko je u Matici više umirovljenika tada je i Matica jača kao krovna organizacija. Fortuna je informila skupštinu o rezultatima radnog posjeta (Sindikata umirovljenika i Matice umirovljenika), premijeru Andreju Plenkovićiu. Tema razgovora bila je problematika dopunskog osiguranja. Dobiven je pozitivan odgovor , što će svim umirovljenicima biti velika pomoć iduće godine. (Dragan Vicković)

NAJVESELIJA UDRUGA UMIROVLJENIKA

Udruge umirovljenika Zagrebačke županije nose epitete prema općinama ili gradovima u kojima djeluju. Neke su najbogatije, neke su najmanje , neke su najveće, negdje imaju najbolje vino, u drugima se najbolje jede. Udrugu umirovljenika općine Pokupsko s razlogom nazivaju: najveselija udruga umirovljenika Zagrebačke županije.


Članovi udruge umirovljenika općine Pokupsko već osam godina priređuju veselice za: Valentinovo, Martinje , za Dan općine 15. kolovoza ( Veliku Gospu- kad jer i Dan općine Pokupsko), te za Božić.
Vladimir Turković, predsjednik naglašava :


-Mi smo mala udruga umirovljenika (ima nas svega 75 članova), ali smo zato najveselija udruga umirovljenika u našoj županiji. Ja sam predsjednik drugi mandat, a to znači da sam na čelu udruge već osam godina. Osnovani smo 1999., poslije Domovinskog rata. Mi smo po prirodi veseli ljudi. Na početku smo osnovali tamburaški sastav koji danas svira u slijedećem sastavu: prvu violinu svira Ljubinko Đurić, a drugu Stjepan Škrinjarić, bajs Slavko Ruševljan, bugariju (kontru) Ivan Marenić i harmoniku Vlado Turković.


Tako je bilo i ovaj puta na druženju uoči Božića. Članovi Udruge umirovljenika općine Pokupska okupili su se poslije objeda u selu Opatiji, pa šišaj. Morali su se ranije sastati, jer poslije je i „posla pri hiži“, a sutra je već radni dan. Udruga umirovljenika općine Pokupsko s razlogom nosi titulu „ najveselija udruga umirovljenika“ ne samo u Zagrebačkoj županiji, nego daleko šire. Ovi ljudi su s pjesmom ušli u adventsko razdoblje, radosni i s pjesmom dočekuju Božić i božićne blagdane.( Dragan Vicković)

UDRUGA UMIROVLJENIKA OPĆINE GRADEC

OBILJEŽENA 25 OBLJETNICA RADA

Ljubica Ambrušec, načelnica općine Gradec: Umirovljenici općine Gradec dobit će Božićnicu u iznosu od 200 kuna ( koji imaju mirovinska primanja do 2.000 kuna) te 100 kuna( oni umirovljernici koji imaju mirovinska primanja od 2001 do 4000 kuna)

Udruga umirovljenika općine Gradec na svečan je način obilježila 25 godina postojanja i uspješnog rada. Svečanosti su bili nazočni Ljubica Ambrušec načelnica općine Gradec, te Josip Jambrišak, dopredsjednik Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije i Marica Špičić tajnica Zajednice te predstavnici udruga udruga umirovljenika s kojima Gradečani dobro surađuju: Čazme, Štefanja, Svetog Ivana Žabna, Vrbovca, Rugvice, Dubrave, Brckovljana, Dugog Sela i Preseke.
Vladimir Rajtar, predsjednik Udruge umirovljenika općine Gradec u uvodnom je dijelu govorio o povijesnom nastanku i razvoju općine Gradec istakavši dan se u povijesnim dokumentima naselje spominje prvi puta 1292. i zove se Gorica. Zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovec volio je boraviti u Gradecu tako da je ovdje 1821.-22. sagradio dviorac.
Sadašnja općina Gradec osnovana je 1993. kao jedinica lokalne samouprave s 3.681 stanovnika u 20 naselja.


Govoreći o počecima rada umirovljenika, Rajtar je naglasio da su umirovljeničke udruge dijelile sudbinu općina, pa se tako od vrbovečke podružnice oformila samostalna Matica umirovljenika hrvatskih umirovljenikam općine Gradec 1994. godine, da bi se 1997. odobrio upis Udruge pod sadašnjim nazivom.
Prvi predsjednik bio je Boško Krmek koji podnosi ostavku 2000. te privremeno na godinu dana tu dužnost obavlja Mirko Vučković kojeg zamjenjuje Josip Čvek. Dragutin Flajs izabran je za predsjednika 2005. godine i obnaša tu dužnost sve do podnošenja zahtjeva za ostavkom iz osobnih razloga ove godine, a povjerenje Skupštine za novog predsjednika Udruge dobio je dotadašnji tajnik Vladimir Rajtar.
Jednoglasno je prihvaćen i prijedlog da Dragutin Flajs postane počasni predsjednik Udruge umirovljenika općine Gradec.
Aktivnosti naših u prosjeku 250 članova koordinira trenutno 18 odbornika koji čine i Izvršni odbor kao i 25 članova Skupštine. U redovnom radu koristimo prostorije općine, telefon, grijanje i ostalu infrastrukturu koja nam je na raspolaganju. Gajimo i razvijamo pozitivnu suradnju s načelnicom općine i njenim suradnicima kao i s ostalim udrugama u općini. Prijateljske odnose uz aktivnu suradnju prakticiramo i s drugim udrugama umirovljenika izravno ili preko krovne Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije.
Smjer u radu naše Udruge ide k prepoznavanju uloge svakog člana kroz predlaganje i kreiranje aktivnosti kao i sugestije i kritiku planiranog.- rekao je Vladimir Rajtar na kraju svog izvješća.

U povodu obilježavanja 25. obljetnice rada, Udruga umirovljenika općine Gradec dodijelila je priznanje članovima za 20. i 25. godišnju vijernost.
Za 20 godina vijernosti priznanje je dobilo 18 članova, a za 25 godina vijernosti priznanja su dobili: Marijan Ambrušec, Štefanija Levak, Petar Maslač, Franjo Gal, Dragica Filipčić, Milka Rogožar, Franjo Rebrović, Anica Rebrović, Josip Sabljo, Katarina Brleković, Stjepan Margetić, Zorica Grabovica, Ljudmila Dubravec i Ana Paček. ( Dragan Vicković)

UDRUGA UMIROVLJENIKA GRADA SAMOBORA

Udruga umirovljenika Grada Samobora osnovana je za promicanje, razvitak i unapređivanje života umirovljenika i osoba starije životne dobi. Organizirajući socijalne, kulturne, sportske, obrazovne i zabavne programe, potiče se druženje umirovljenika i osoba starije životne dobi i na taj način doprinosi kvaliteti života ove populacije.

Josip Kos tajnik Udruge umirovljenika grada Samobora kaže:
-Na području Grada Samobora dana 30.09.2018., prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje živjelo je 9.327 umirovljenika, a u Udrugu je učlanjeno 2.472 umirovljenika. Procijenjujemo da sada u Gradu Samoboru živi oko preko 10.000 umirovljenika.

Broj članova po podružnicama 2018.
1. Bregana 342, 2. Galgovo 140 , 3. Kladje 121, 4. Klake 144, 5. Molvice 87, 6. Pavučnjak 114, 7. Rude 210, 8. Samobor 1- 341, 9. Samobor 2- 342, 10. Samobor 3 -340, 11. Samobor v. 204, 12. Sv. Martin 87,
UKUPNO članova: 2472

Funkciju predsjednice Udruge vrši Ljiljana Drešar Hrenek, Mijo Gorički je dopredsjednik i tajnika Josip Kos. Članovi Izvršnog odbora su, predsjednici podružnica. Udruga umirovljenika svoj osnovni cilj i program rada ostvaruje prekopreko 12 podružnica.


Tajnik Kos naglašava:
– Održano je 113 sastanka izvršnih i nadzornih odbora podružnica, kao i 10 sjednica Izvršnog i Nadzornog odbora Udruge umirovljenika Grada Samobora. Organizirano je 115 izleta ostvarenih diljem naše domovine u kojima je sudjelovalo oko 6.680 osoba. Realizirani izleti su na hodočašća (Marija Bistrica, Trsat, Međugorje, Krasno),te razgledavanja prirodnih,povijesnih i kulturnih znamenitosti posjećenih krajeva Lijepe naše. Tri izleta organizirana su izvan granica domovine i to u Republiku Slovačku(Bratislava),Republiku Austriju (Advent u Grazu, Klagenfurt) i Republiku Bosnu i Hercegovinu(Bihać i Nacionalni park Una). Sve podružnice bile su aktivne u organizaciji i provođenju Sportskih igara Udruge umirovljenika Grada Samobora u 2019. a sudjelovale su i na 25. sportskim Susretima umirovljenika ZUUZŽ u Velikoj Gorici. Podružnice Bregana osvojili prvo mjesto u povlačenju užeta.
Najznačajnije aktivnosti?
-Udruga umirovljenika Grada Samobora pokrenula je inicijativu za izgradnju Doma za starije i nemoćne osobe i predložila da izgradnja bude planirana Strategijom razvoja Grada Samobora za razdoblje 2018.g.-2023.g. Predloženo je formiranje Radne skupine za izradu Programa aktivnosti.. Također je pokrenuta inicijativa da se prigodom davanja koncesije prijevozničkoj tvrtci razmotri mogućnost povoljnijeg prijevoza umirovljenika uvođenjem godišnje pokazne karte.


Značajnije aktivnosti kojima se udruga bavila tijekom godine.
-Tijekom godine obiđeno je 262 bolesnih umirovljenika i 154 umirovljenika starih 80 i više godina i predani im prikladni pokloni, a provodi se mjesečna kontrola šećera i mjerenje tlaka .Ovom akcijom obuhvaćeno je cca 700 umirovljenika.
-tjelovježba za umirovljenike, a posebno za žene 8 puta godišnje. Na kojima sudjeluje cca 250 umirovljenika te besplatna joga za treću životnu dob. (obuhvaćeno cca 30 umirovljenica) .
-nabava i isporuka ogrijevnog drva, voća, mesa i drugih životnih potrebština za oko cca 1.000 umirovljenika .
-organizirano 7 desetdnevnih programa rehabilitacije i rekreacije u Istarskim Toplicama, Topuskom, Makarskoj i Šibeniku. Programom obuhvaćeno cca 800 umirovljenika.
-organizirane posjete koncertima, kazalištima, muzejima i izložbama. Programom obuhvaćeno cca 600 umirovljenika , te predstave Dramske grupe “Treća sreća”Udruge umirovljenika u Samoborum, a obuhvaćeno je cca 250 umirovljenika.

-organizirana druženja s Udrugom umirovljenika iz Čakovca. Uzajamni posjeti umirovljenika Čakovca Samoboru i Samoboraca Čakovcu. Programom obuhvaćeno cca 70 umirovljenika.
-organiziran izlet u Čakovec-Prelog, Krapinu, Mariju Bistricu, Karlovac,Dugo Selo, Mrežnicu ,Bjelovar, Ivanić Kloštar, Ludbreg, Brijune, Pulu. U tim mjestima oko 700 naši članova razgledali su umjetničke galerije i ostale kulturno povijesne znamenitosti i prirodne ljepote.
-organizirano 9 plesnih večeri u Udruzi na kojima je sudjelovalo cca 400 umirovljenika. 0rganiziran tečaj plesa u Udruzi 3 puta mjesečno. Programom je godišnje obuhvaćeno ukupno cca 600 sudionika .Plesne večeri u hotelu”Lavica” na kojima sudjeluje cca 140 umirovljenika po plesnoj večeri na kojima sudjeluju umirovljenici Svete Nadelje i Jastrebarskog. Organiziran maskirani ples za vrijeme fašnika u Udruzi i hotelu “Lavica”.Programom obuhvaćeno 210 umirovljenika .
-ostvarena je kontinuirana suradnja s Klubom starih osoba i Sindikatom umirovljenika Samobor. ( Dragan Vicković)