Ulica kneza Ljudevita Posavskog 45, p.p. 21, 10409 Velika Gorica
+385 1 4572 830, radno vrijeme: utorak 8-12 sati zajednica.udruga.umirovljenika.zagrebacke.zupanije@zg.t-com.hr

„NAŠI HEROJI IZ SJENE“ – PENZIĆI ZA PENZIĆE

Gradska udruga umirovljenika Ivanić-Grad jedna je među najbolje organiziranim udrugama umirovljenika u Zagrebačkoj županiji i među najboljima je u cijeloj Hrvatskoj .

Željko Brezovački –Brzi, predsjednik, odmah nakon saznanja o Covid 19 (Coroni virusu ) kada se pojavio u Hrvatskoj kaže da su poduzeli sve potrebne mjere da pokušaju zaštititi svoje članove koji su dolazili svakim danom u prostore udruge. 

Brezovački kaže:

– Nabavili smo zaštitna sredstva za dezinfekciju ruku i rukavice. Dio članstva opće nije prepoznao važnost provođena propisanih mjera jer se nisu pridržavali i govorili su da to nije ništa drugo nego gripa .

Stoga smo već 09. ožujka zatvorili prostorije za članstvo i obustavili sve aktivnosti do daljnjega  koje smo do tada provodili kao što su : Vježbajmo zajedno, likovne radionice, probe pjevanja, dramsku sekciju, kreativnu radionicu i subotnje plesnjake .

Za vrijeme dok je njihov prostor zatvoren za članstvo , oni svaki dan postavljaju na facebook stranici važne obavijesti koje dolaze iz kriznoga štaba i po koji šaljivi video i naravno par viceva . Istodobno dodatne informacije članstvo dobiva kroz emisiju na „Obiteljskom radiju Ivanić“  u posebnoj emisiji za umirovljenike  koja se emitiratira dva puta u mjesecu tj. ponedeljkom od 13,30 sati .

Ovdje ističu:  U ovakvo krizno vrijeme potrebno je biti u kontaktu s članovima jer njima je potreban razgovor i netko tko će saslušati njihove probleme a posebice za one penziće koji su samci i ne mogu sami brinuti o sebi .

 Brezovački naglašava:

-Zbog nastale situacije mnogima je potrebna pomoć i zbog toga se svi moramo uključiti i pomoći potrebitima , posebno prema starijim i nemoćnim . Organizirali smo se i po potrebi odlazimo u dućan , plaćamo račune ili idemo u ljekarnu po lijekove.

 Velika je potražnja za zaštitnom opremom, a najtraženije su zaštitne maske.

Umirovljenici Ivanić Grada pokrenuli su aktivnost pod nazivom „Penzići za penziće“. Najprije su započeli izradom zaštitnih maski za potrebite . Pokazalo se ispravnim kada su prošle godine u udruzi imali organizirani tečaj krojenja i šivanja za svoje članove . Sada je to bilo od velike koristi .

Brezovečki ističe:  

-Naši „junaci iz sjene“ kako ih mi zovemo od milja sašili su i podijeli besplatno 746 zaštitne maske . Posebno nas je dirnuo telefonski poziv koji  je došao od medicinskih  sestra iz Dječje bolnice u Klaićevoj iz Zagreba: da li bismo mogli za njih sašiti maske jel ih nemaju dovoljno . Otišli smo u trgovinu i kupili šareno platno  100% pamuk s dezenom medvedića, balonima i drugim oslikanim životinjama da budu prigodne maske. Šivali smo do dva u noći samo da budu maske gotove do polaska medicinske sestre u jutarnju smjenu i naravno bile su gotove. A poslije  su stizale narudžbe iz dana u dan i šivamo i dalje . A podijelili smo i MUP-u Ivanić, Fini, Pošti, Obiteljskom radiju Ivanić, našim pekarama u gradu , MUP-u Samobor, Gradu Ivanić i mnogim onim koji su nam se obratili ili na 098 261 861 ili na naš gmail penzici.ivanic@gmail.com

 Posebno bih se zahvalio svima članovima udruge koji su se uključili u ovu plemenitu humanitarnu akciju oko šivanja zaštitnih maski jer nakon zatvaranja dućana ostali smo bez potrebnog sredstva za rad, a to je platno i naravno bez gumelastike se ne može !

Objavili smo u programu na našemu Obiteljskom radiju Ivanić Gradu da nemamo matrijala više za šivanje i krenuli su pozivi da dođemo po materijal. Do današnjeg dana izrađene su 542 maske i besplatnom podijeljene . I posebna zahvala ide neumornim našim šivačima za mašinama, a to je Ivan Belić i Melita Matković-Brezovečki .Od srca Vam HVALA! ( Dragan Vicković)!

Sretan Uskrs

Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije,

Izvršni odbor Zajednice

 i predsjednik Josip Jakopač

 želi sretan i blagoslovljen  Uskrs

svima članova umirovljenika Zagrebačke županije i svim umirovljenicima kao i građanima.

Provedite Uskrs sa svojim najmilijima u krugu obitelji.

Budite doma!